Tamer Ashraf |
1. Geç kalmak İşe geç kalıyorsanız yeni iş gününüzü başlamadan sabote ediyor olabilirsiniz. Huffington Post’ta yer alan bir araştırmaya göre, patronlar, geç kalan çalışanlarının bu kişiler işten daha geç çıksalar bile daha gönülsüz çalıştığını düşünüyor ve onlara daha düşük performans puanları veriyorlar. Adil olmasa da araştırma böyle bir gerçeklik olduğunu gösteriyor. Bu yüzden işe geç kalmayın.
2. İş arkadaşlarınızı selamlamamak
“Tame Your Terrible Office Tyrant: How to Manage Childish Boss Behavior and Thrive in Your Job” kitabının yazarı ve işyeri uzmanı Lynn Taylor’a göre ekibinizi selamlamayan bir liderseniz insan ilişkilerinde yeterli becerilere sahip değilmiş gibi gözüküyorsunuz ve bu teknik yeterliliğinizin değerini de düşürebilmektedir. Bir yönetici olmasanız bile sessiz sedasız masanıza geçmek sizi soğuk ve yaklaşılamaz bir kişi gibi gösterir.
3. Kahve içmek Kalkar kalkmaz kahve içen biri değilseniz bunu genellikle ofise ulaşıp koltuğunuza oturur oturmaz yaparsınız. Fakat araştırmalara göre kahve içmek için en doğru zaman sabah 9:30 sonrasıdır. Bunun sebebi enerjiyi düzene sokan stres hormonu kortizolun sabah 8 ve 9 arası zirvede olmasıdır. Bu zaman aralığında kahve tüketirseniz, vücut daha az kortizol üretmeye başlar ve daha çok kafeine bel bağlar. 9:30 sonrası vücut daha az kortizol üretmeye başladığında kahve içmek en doğrusu olacaktır.
4. Posta kutunuzdaki tüm mailleri yanıt vermek Masanıza oturup bilgisayar karşısına geçince birikmiş tüm mailleri incelemek istersiniz. Fakat uluslararası iş konuşmacısı ve “You Can’t Be Serious! Putting Humor to Work,” kitabının yazarı Michael Kerr iş gününün ilk 10 dakikasında maillere hızlıca göz atıp önemli olanları işaretlemeyi öneriyor. Bu sayede acil bir mail olup olmadığına bakarak geriye kalanları daha sonra cevaplamak için bir plan oluşturabilirsiniz. Maillerin içinde kaybolarak ajandanızı başkalarının belirlemesine izin vermemeli ve öncelikli ve daha önemli işlerinizi geriye bırakmamalısınız.
5. Programsız olarak çalışmaya başlamak Çalışmaya başlamadan önce gün içi önceliklerinizi ve mutlaka yapılması gerekenleri belirlemeli ve programınızı gözden geçirmelisiniz. Planladığınız olayları kontrol etmeli ve beklediğiniz önemli çağrılar ve görüşmeler var mı diye bakmalısınız. Aksi halde bir ekip çalışması için geç haberdar olabilir ve kısa sürede bir proje teklifi yazma imkânsızlığının içinde kalabilirsiniz.
6. İlk olarak en kolay işleri yapmak Araştırmalara göre gün ilerledikçe enerji ve irade azalıyor. Bu yüzden önemli şeyleri mümkün olduğunca erken tamamlamak önemli.
7. Aynı anda çok iş yapmak Sabahları enerji dolu olduğunuzdan bir sürü şeyi birden yapmak istersiniz. Fakat araştırmalar eş zamanlı olarak çok iş yapmanın asıl işteki performansınıza olumsuz etki edebileceğine işaret ediyor. Güne, bir sürü işi hep beraber halletmeye çalışarak değil önemli bir işe odaklanarak başlayın.
8. Olumsuz düşünceler üzerinde durmak Önceki gece eşinizle tartışmış veya metrobüste sizi ittiren bir yolcuya sinir olmuş olabilirsiniz. Bu olumsuz deneyimlerin sizi ele geçirmesine ve sizi rahatsız edip görevlerinizi engellemesine izin vermeyin. Olumsuz düşünceleri bir köşeye atarak gerekliyse bunlarla sonra ilgilenme stratejisini deneyin.
9. Toplantı yapmak Sabah toplantıları bilişsel kaynaklarınızın boşa gitmesine neden olabilmektedir “En Başarılı İnsanların Kahvaltıdan Önce Yaptıkları Şeyler” kitabının yazarı Laura Vanderkam’a göre sabahın erken saatleri yazma gibi önemli miktarda odaklanma ve konsantrasyon gerektiren görevlere ayrılmalıdır. Toplantıların öğleden sonrası gibi düşük enerjiye sahip olduğunuz zaman dilimlerine koyulması enerji dolu sabah vakitlerinin kaybedilmemesini ve daha verimli kullanılmasını sağlar.