Girişimci olmayı düşünüyorsanız, işte altın değerinde 13 tavsiye
Büyük heyecan ve umutlarla iş kuran yeni girişimciler ne yazık ki kısa zamanda ya işini kapatmak zorunda kalıyor ya da iflasın eşiğine geliyor. Peki, bunların altında ne gibi sebepler var? İşte yeni girişimciler için altın değerinde sayılacak önemli tavsiyeler…Girişimcilik en basit ve yalın tabiriyle “insanların işini kendi kurup yönetmesidir” olarak tanımlayabiliriz. Fakat girişimcilik hakkında birden fazla tanım olduğunun da altını çizelim.
Son zamanların popüler kavramların biriside girişimciliktir. İş dünyasına hızlı bir adımlarla giriş yapmış bu kavram, artık sürekli olarak karşımıza çıkar olmuştur. Aynı zamanda da devlet ekonomisine katkısından dolayı girişimciler devlet tarafından da çeşitli projelerle desteklenir olmuştur.
Günümüzde iş hayali kuran birçok gencin en büyük hedeflerinden biride “kendi işlerinin patronu” olmaktır. Bu tarz motivasyonlu bireylerin tespit edilmesi ve bu kişilerin desteklenmesi adına devlet tarafından projeler gerçekleştirilmektedir.
Birçok kişi üniversiteden mezun olduktan sonra iş arama yoluna gitmektedir. Ancak iş koşullarının ağır olması, ücretlerin yetersizliği ya da diğer koşullar kişileri kendi adına açacakları bir işletme düşüncesine doğru kaydırmaktadır. Bu düşüncelerle yakınlarının ve arkadaşlarının da desteğiyle kollarını sıvayıp iş dünyasına atılmaktadırlar.
Büyük heyecanlarla iş dünyasına yeni adım atan girişimcilerin elbette ki ilk hayali kendilerinin adına olacağı bir işletme açmaları ve daha sonra işlerini büyütme düşünceleri yatmaktadır. Ne var ki buraya kadar her şey güzel fakat madalyonun diğer yüzü hiçte öyle göründüğü gibi değil. Herkes biran önce iş dünyasında söz sahibi ve hemen zengin olmak istiyor.
İşini büyük heyecan ve umutlarla kuran yeni girişimcilerden ne yazık ki birçoğu kısa zamanda ya iş yerini kapatmak zorunda kalıyor ya da iflas eşiğine geliyor. Peki, bunların altında ne gibi sebepler var. İşte yeni girişimciler için altın değerinde sayılacak önemli tavsiyeler:
1- Yanlış iş yeri seçimi yapılmamalıdır
En önemli konulardan bir tanesi de iş yeri seçimidir. Çünkü iş yerinin coğrafi konumu önemlidir. Çünkü işyerinin boyutuna, tipine, şirketin imal edeceği ürün, mamül veya yapacağı hizmetin türüne, piyasa ve pazar şartlarına, kapasite büyüklüğüne, tedarik kolaylığına dolayısıyla isteğe dayalı değişkenlik arz eden stratejik bir karardır. Bundan dolayı girişimciler, yeni tesis edeceği işyeri için amaçlarına en iyi şekilde yardımcı olacak işletme kuruluş yerini seçebilme eğilimini sergilemelidirler.
2- Kurulan ortaklıklar yanlış kişilerle olmamalıdır
Dostluklar, aşklar, sevgiler bir yana iş ilişkileri bir yana. Bunları birbirine karıştırmamak gerekir. Bunları asla işle ilgili bir kategoride yürütmeyin. En iyi dostunuzla bir iş yapma planı başta size cazip gelebilir. Lakin iş dünyası hiçte öyle zannedildi gibi yürümüyor. Dostunuz, arkadaşınız, ortağınız her neyse aynı duyguları ve heyecanı birlikte yaşasanız bile, sizinle aynı bilgi ve tecrübeye sahip olmayabilir. Bundan dolayıdır ki burada dikkat edilecek husus beceri, yetenek ve bilgilerinizi tartarak aynı yolda yürümelisiniz.
3- Güvenli olmak, güven vermek en sağlam temeldir
Güven aslında sadece işletmeler ve girişimciler için değil herkeste mutlak surette olması gereken bir olgudur. En başta girişimci ruhlarönce kendine güven duymalıdır. Aynı zamanda da karşı tarafın da kendine güven duymasını sağlamalıdır. Güven ve güvenilmek bu işin temelini oluşturur. Unutmamak gerekir ki, güveni sarsan bir işletme hiçbir zaman ayakta duramaz.
4- Duygularınıza fazla kapılıp ona göre karar vermeyin
Duygularınız, heyecanlarınız iş dünyasında başı çeken etkili sebeplerin başında gelmektedir. İşiniz ile ilgili duyduğunuz heyecan, tutku, azim ve hırs, girişimdeki en büyük teşvik edici güçtür. Fakat duygulara fazlaca kapılmak, girişimcinin etrafında cereyan eden yenilik ve değişimleri göremeyip fırsatları kaçırmasına neden olabilir. Bazı fikir ve düşüncelere saplantı şeklinde bağlı kalmak birlikte bunları bırakabilmekte girişimciliğin gerektirdiği unsurlardan bir tanesidir.
5- Girişimcide özgüven olmalıdır. Yeni girişimcilerde özgüven yüksek olmalıdır
Özgüven eksikliği, yeni girişimcinin yapması ve alması gereken riski, göze alamamasına sebebiyet verecektir. Her zaman tereddütlü hareket edecekler ve bu sebeple ellerine geçen fırsatları değerlendiremeyeceklerdir. Yeni girişimciler her zaman için özgüvenini yükseltmek adına ilkönce işle alakalı becerilerine, yeteneklerine başarıya ve başarmaya inanmalıdırlar.
6- İleriyi görmek ve inavasyona dayalı bir sistem
Günümüzün şartlarına göre değil her zaman geleceği ve yeni trendleri görerek hareket tarzı belirlenmelidir. Bugünün değil ama gelecekte ihtiyaçlarına cevap verebilecek fikir, düşünce ve projelerin üretilmesi gerekmektedir. İşyerlerinin her zaman kendini yenileyerek inavasyona dayalı bir sistemi benimsemeleri uzun süre ayakta kalmalarını sağlayacaktır. Mutlak surette girişimciler yeniliklere her daim açık olmalı ve hemen uyum sağlayabilmelidir. Piyasa şartlarına uyum sağlamayı öğrenmeniz gerekmektedir. Hemen her konuda bilgiye sahip olunmalı ve sorunlara kalıcı çözümler üretebilmelidir. Sürükleyici olmalı ve fırsatlardan yararlanabilmelidir.
7- Motivasyonunuz her an güçlü olmalıdır<
Yeni girişimciler motivasyonunu her zaman güçlü tutmalıdırlar. Yitirilen motivasyon kişinin ileride başarısızlığına yol açacaktır. Yaşadığınız iş hayatında mutlak olumsuzlar karşınıza çıkacaktır. Bu gibi durumlarda yılmadan yeni projeler veya fikirler üretip problemlerin üstesinden gelmelisiniz. Es geçilen her sorun, ileride üstesinden gelemeyeceğiniz şekilde dağ gibi yükselen problemler haline gelebilir. Her problem zamanında giderilmelidir.
8- Zaman yönetimini iyi yapmalısınız ve planlama yeteneğine sahip olmalısınız
Çok çalışmak değil akıllı ve performanslı çalışmak önemlidir. Zamanı doğru şekilde yönetmek ve günün her saatini yeterli şekilde kullanmak gerekir. Lakin siz çok çalışıyor zamanınızı iyi bir şekilde yönetme konusunda probleminiz varsa size hiçbir zaman bir gün bile yetmeyecektir. Zaman israfında bulunacaksınız demektir. O yüzden her zaman plan dahilinde işlerinizi gerçekleştirmelisiniz. Yaptığınız tüm işleri daha önce belirlemiş olduğunuz belli bir plan dahilinde yaparsanız hem başarılı olursunuz hem de eksiksiz bir şekilde hep ileriye doğru sağlam adımlarla yürümeye devam edersiniz. Fakat planlama kısmında gereksiz ve ayrıntılı detaylara takılı kalmamak için özellikle planlama yeteneğine sahip olmanız gerekmektedir.
9- Yönetim becerisine sahip olmalısınız
İş yerinde bir ekibe sahipseniz bu işyerinde iyi ve kaliteli iş çıkarma potansiyeline sahipsiniz demektir. Fakat, ekibinizi iyi yönetmek koşuluyla. Ekip her daim canlı tutulmalı ve ekibe değer verilmelidir. Ayrıca bir işyerinde ödüllendirmenin olması gerekmektedir. Çünkü ekibinizi canlı tutacak etkili yöntemlerden birisidir. Hemen her konuda bir bilgi ve fikir sahibi olmalı, oluşan problemler karşısında anında iyileştirici ve kalıcı çözümler sunabilmelidir. Aktif, sürükleyici olmalı ve krizlerden başarıyla çıkmayı bilmelidir.
10- Finansal hesaplama bilgisine sahip olmalısınız
İşyerinde üretilen hizmetin veya ürünün bedelini hesaplama yeteneğine sahip olmalısınız. Adeta rakamlarla oynayarak hangi kriterler üzerinde durulmalı ve karar mekanizmanız iyi olmalıdır. Maalesef girişimcilerin birçoğu finansal konularda bilgi eksikliği nedeniyle başarı oranları oldukça düşüktür. Düşüncelerinde var olan sağlam proje ve fikirleri hayata geçirmeleri noktasında çeşitli problemlerle karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu gibi sebeplerle parasal konularda girişimciler kendini geliştirmiş olmaları gerekiyor.
11- Esnek olmayı bilmeli ve öğrenmelisiniz
İş yerinde ileride yaşanacak bazı olumsuz durumlarda soğukkanlı olup eliniz ayağınıza karışmamalıdır. Her daim için bir “B planınız” olsun. Değişen koşullara ayak uydurabilmeli ve karşılaştığınız sorunlar karşısında farklı seçenekler sunabilmelisiniz. Kısacası esnek olmayı bilmeniz gerekmektedir.
12- İletişim kurma becerisine sahip olmalısınız
Tarafların birbirini anlaması bakımından en önemli konulardan birisidir iletişim. Kaliteli bir iş çıkarılması adına hem işyerinde çalışan personelinizle hem de müşterilerinizle iyi bir iletişim kurmalısınız. Aksi takdirde çeşitli sorunlar ortaya çıkarak anlaşmazlıklar doğacaktır. Her zaman diyaloga açık olup, geribildirimlere önem vermelisiniz.
13- Pozitif anlamda hırslı olmalısınız
İş konusundaki hırsınız, sizi başarıya götüren etkenlerden biridir. Lakin tehlike boyutundaki hırs ile karıştırmamak gerekir. Zira bu hırs zarar verir. Ama işletmenizi, işinizi büyütmek ve başarmak adına hırslı olmak sizi teşvik edecektir. Karşılaştığınız sıkıntılar önünde usanmadan hırslı bir şekilde yürümelisiniz. Daima işinize odaklanmalısınız. Aksi takdirde farklı yönlerde kullanılacak hırs, sizi çok zor durumlara bırakabilir.
Sonuç itibarı ile yeni girişimciler yeni iş yerlerini kurarlarken yukarıda ifade edilen hususlara azami oranda dikkat etmeleri gerekmektedir. Başta mutlaka uzman bir ekipten yardım alınması girişimciler adına çok faydalı olacaktır. Bu konuda Kosgeb’lerle, sanayi kooperatif ve dernekleriyle temasa geçebilirsiniz. Bu alanda başarı göstermiş kişilerle iletişime geçebilirsiniz. Daima aktif olun ve yeni fikirlere açık olun. Korkmayın ve azimli olun. Başarılı bir iş yaşamınız olması dileğiyle.