28 Temmuz 2017 Cuma

YARATICI FİKİRLER OLUŞTURMAK

İnovasyonlar yalnızca değerli olmakla kalmamalı, aynı zamanda toplumdaki başkaları tarafından da kullanılmalıdır. Bir fikrin hem yeni, hem değerli olduğuna ancak toplum karar verebilir. Bazı standartları referans almak dışında, düşüncenin yeni olup olmadığını bilmenin yolu yoktur ve toplumsal bir evrim geçirmedikçe de değerli olup olmadığı söylenemez.

Yönsel inovasyonlar

Yönsel inovasyonlar bir ürünü önceden pekala kestirilebilir adımlarla, belirlenmiş boyutlarda geliştirir. Örneğin var olan sürecini verimlileştirme ve tasfiye yoluyla geliştiren bir şirket ya da bir kentin başarılı uygulamalarını kendine uyarlayan başka bir kent bunların yalnızca birkaçıdır. Amaç, kurulu bir fikri düzeltme ve düzeltmelerle evrimleştirmektir.

Kesişimci inovasyonlar

Kesişimci inovasyonlar ise, yeni yönlere atılarak dünyayı değiştiren devrimlerdir. Çoğunlukla yepyeni bir alana giden bir yol açar ve yarattıkları alanların lideri olurlar. Kesişimci inovasyonlar, yönsel inovasyonlarda olduğu gibi fazla bir uzmanlık da gerektirmezler ve bu yüzden de en ummadığınız kişiler tarafından gerçekleştiriliverirler.

Bilgisayarlaşmanın gücü

Bilgisayarlaşmanın gücü her on sekiz ayda bir, ikiye katlanarak geldi ve hala da aynı hızla devam ediyor. Bilgisayarlaşmanın bu inanılmaz sıçrayışı, iki nedenle daha fazla kesişim yaratacaktır. Birincisi yalnızca aynı işleri (yönsel kesişimi güçlendirmek) sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda farklı işleri yapmamıza, gelenek olarak aynı alanlar arasında kesişimler yaratmamıza da yol açacaktır.

Çağrışım duvarları

Bir aşçı, balık pazarınDa bir morina gördüğünde aklına özel bir tarif gelebilir ve bu da o akşam yemeğinin mönüsünde yer alan yemek olur. Buna karşılık balıkçılık sporu dergilerinden birinin bir yazarı, bambaşka bir şey görebilir. Çıktığı son balık avını, kullandığı yemleri düşünüp bu konuda bir yazı yazmaya karar verebilir. Çağrışım zincirleri verimlidir; bizlerin analizden eyleme hızla geçmemizi sağlarlar. Bununla birlikte, çağrışım zincirlerinin büyük yararlarının yanında bir de maliyetleri vardır. Engin düşünme yetimizi kısıtlarlar. Varsayımlarımızı ilk elde sorgulamaya yanaşmayız; varsayımımıza balıklama atlar ve farklı düşünmemizi, özgün sonuçlara varabilmemizi engelleyecek duvarlar yaratıveririz.

Duvarlar nasıl yıkılır ?

İnsanların çağrışım duvarlarını yıkmayı başarmalarının nedeni, aşağıdakilerden en azından birini yapmalarının sonucudur:

  • Kendilerini bir kültürler yelpazesine açık tuttular
  • Farklı tarzda öğrendiler
  • Varsayımlarını tersine çevirdiler
  • Farklı açılardan baktılar