27 Temmuz 2017 Perşembe

Şirketlerde Misyon ve Vizyon Nedir?

Misyon ve Vizyon Nedir? Farkları Nelerdir?


Misyon ve Vizyon Firma/Kuruluşların amaçlarını ve konumlarını bildiren kısa paragraflardan oluşur. Yani firma neden var olduğunu, hangi amaca hizmet ettiğini ve ileriye dönük amaçlarını Misyon ve Vizyon bildirgesi ile tanımlar. Birçok kişi bu iki kavramı karıştırır ve neredeyse her iki başlığa da aynı tanımlamayı aynı açıklamayı işler. Fakat bu iki kavram birbirinden farklı soruları cevaplar. Profesyönel düşünenler için misyon ve vizyon bildirgesi olmazsa olmazlardandır. 
Peki:Misyon ve Vizyon Nedir?

Misyon: Firmanın veya kuruluşun var oluş sebebini açıklayan bildirgedir. Neden varız? Ne iş yaparız? Kime hitap ederiz? gibi soruları yanıtlar.
Vizyon: Firmanın veya kuruluşun (Bu bazen birey de olabilir) geleceğini resmeden bildirgedir. Firmanın ortalama 10 yıl sonra hangi konumda olacağını, hangi konumda olmak istediğini veya geleceğe dair olabilesi gerçekçi hedefini açıklar. Yani, nereye varmak istiyoruz? gelecekteki statü-konumumuz? Amacımız? gibi soruları yanıtlar.
Örneğin Pegasus firmasının resmi web sitesinde açıkladığı Misyon ve Vizyon (24.10.2013) bildirgesine göz atalım:

Misyonumuz:

Havayoluyla yolculuğun herkesin hakkı olduğuna inanıyoruz. Pegasus Ailesi, tedarikçilerimiz ve iş ortaklarımız hep birlikte bunun için çalışıyoruz.

Vizyonumuz:

misyon

Yenilikçi, akılcı, ilkeli ve sorumlu yaklaşımımızla bölgemizde lider ekonomik havayolu olmak.
Dikkat ederseniz Pegasus firması misyon bildirgesinde “Herkesin uçak seyahati yapabilmesi için varız” diyerek “neden varız” sorusuna cevap veriyor. Vizyon bildirgesinde ise “ekonomik olma özelliğimiz ile lider firma olmayı amaçlıyoruz” diyerek “gelecekte hangi konumdayız?” sorusunu yanıtlıyor.